Prima pagina Despre muzica Despre piane Despre acordor Servicii Contact
Acordaj Schimbarea cuielor de acordaj Înlocuirea corzilor Intonarea Schimbarea ciocănelelor Reglarea mecanicii Reparaţii Evaluări şi Consiliere Instrumente noi şi second-hand Transportul instrumentelor Preţuri

Important: Toate serviciile oferite sunt legate doar de piane şi pianine şi exclud instrumentele electrice sau electronice. Dacă sunteţi în căutarea unui tehnician pentru orice alt instrument, nu vă pot ajuta decât, cel mult, îndreptându-vă în unele cazuri spre altcineva.
Acordaj


Acordarea pianelor sau pianinelor - indiferent de fabricant, model, dimensiuni, vârstă sau tip de mecanică - reprezintă principalul serviciu oferit. Timpul necesar pentru un acordaj complet este în general de 2 ore, dar în funcţie de anumite particularităţi sau defecţiuni ale instrumentului poate dura mai mult. Este de prisos să spun că, în interesul dvs., pentru ca acordajul să aibă cea mai mare fineţe pe care o permite instrumentul, este nevoie de linişte. Dacă se poate, desăvârşită.

În cazul instrumentelor pronunţat dezacordate, obţinerea unui rezultat de calitate şi stabil cere două sau mai multe acordaje. Simplu explicat, reacţia de adaptare a corzilor la schimbarea de tensiune care depăşeşte mai mult de cca. o zecime de semiton duce la o "lăsare", adică o dezacordare parţială, mai subtilă sau mai severă, în funcţie de mărimea schimbării.

Este posibil şi ca starea instrumentului să oblige la efectuarea unor reparaţii (sau îmbunătăţiri a funcţionalităţii acestuia) înaintea acordajului, fără de care acordajul ar fi nerealizabil sau lipsit de sens. Acestea reprezintă servicii separate şi se regăsesc printre cele prezentate mai jos.


Go TopSchimbarea cuielor de acordaj


Vârsta instrumentului, climatul în care a stat precum şi alţi factori pot duce la slăbirea sistemului de acordaj. Aceasta înseamnă că acordajul va ţine mai puţin timp decât ar trebui, uneori prea puţin sau - în cazuri extreme - nu va ţine chiar deloc. Această deficienţă se poate rezolva prin schimbarea cuielor de acordaj dacă butucul de acordaj nu este deteriorat structural (crăpat) şi dacă, tot aşa, placa de rezonanţă nu este compromisă structural prin crăpături prea pronunţate.


Go TopÎnlocuirea corzilor


Această operaţiune poate fi necesară nu doar în cazul lipsei/ruperii unora dintre corzi, ci şi în cazul deteriorării lor mai avansate (prin ruginire, prin îmbătrânirea oţelului sau - în cazul corzilor din registrul grav - pierderea prizei dintre firul de oţel şi înfăşurarea de cupru), deoarece ca urmare a acestor neajunsuri corzile nu mai "sună" bine, sau chiar ajung să zbârnâie (prin pierderea prizei, în registrul grav).


Go TopIntonarea


Este operaţia de cea mai mare precizie şi fineţe în tehnica pianului, constând din ajustarea formei şi tensiunii pâslei ciocănelelor cu scopul de a obţine cea mai frumoasă sonoritate posibil a instrumentului precum şi egalitatea acestei sonorităţi, ciocănel după ciocănel, pe tot ambitusul pianului sau pianinei. Această operaţie necesită o anume stare minimă de reglaj a ciocănelelor, lipsa uzurii lor la nivelul vîrfurilor unde este contactul cu corzile (sau rezolvarea acesteia prin şlefuire), precum şi acordarea prealabilă a instrumentului.


Go TopSchimbarea ciocănelelor


Necesară atunci când ciocănelele s-au uzat prea tare, această operaţie se face împreună cu reglarea mecanicii, astfel încât schimbarea capetelor de ciocănele să poată avea precizia geometrică a poziţionării corecte necesare, iar efectele schimbării (restaurarea lungimii şi greutăţii capetelor de ciocănele) să fie compensate în comportamentul mecanic.


Go TopReglarea mecanicii


Un sistem complex de piese, articulaţii, garnituri de contact şi pârghii, realizat cu multă fineţe, este responsabil de transmiterea "comenzilor" de la degete la ciocănelele care lovesc corzile. Orice dereglare a poziţiilor pieselor sau deformarea lor, subţierea/întărirea garniturilor, apariţia unor fricţiuni suplimentare nedorite, sau modificările elasticităţii arcurilor duc la necesitatea efectuării unor reglaje care să îndepărteze sau să compenseze modificările menţionate. Nu vorbim despre stricăciuni aici. Acelea sunt mai grave şi intră la categoria "reparaţii".


Go TopReparaţii


Stricarea, deteriorarea sau distrugerea diverselor piese şi sisteme din pian se pot repara cel mai bine (sau profesional) prin înlocuiri. În practică, mulţi preferă improvizaţiile satisfăcătoare, mai ieftine şi mai rapide, atunci când nu dispun de resurse suficiente şi când pretenţiile lor nu sunt prea înalte.
Deşi în multe cazuri vă pot oferi ambele variante, nu sunt puţine nici situaţiile în care înlocuirea este singura soluţie satisfăcătoare şi corectă.


Go TopEvaluări şi Consiliere în vânzări/cumpărări


Expertizarea tehnică a pianelor şi pianinelor, precum şi supervizarea tranzacţiilor este un aspect delicat şi recomandat tuturor celor care nu se pricep, pentru evitarea surprizelor şi regretelor ulterioare.


Go TopInstrumente noi şi second-hand


Aveţi nevoie de un instrument. Vă pot ajuta indiferent de ceea doriţi sau vi se potriveşte, iar dacă nu ştiţi exact, descoperim împreună. Pentru cei ce caută instrumente cât mai ieftine, dar bune, aduse din diverse ţări ale Uniunii Europene, vă rog sunaţi pentru a afla ce am disponibil pe loc. De asemenea, cei interesaţi de închirierea unui instrument sunt rugaţi să telefoneze.
Go TopTransport pentru piane şi pianine


Cu ajutorul unei echipe realmente specializate (numai) în transportul pianelor şi pianinelor, vă pot ajuta cu mutări impecabile ale instrumentelor dvs., chiar în situaţii foarte dificile.


Go Top

Preţuri: Deoarece fiecare instrument are propriul său specific şi situaţie complexă unică, costul intervenţiilor necesare poate fi stabilit numai evaluând personal fiecare caz concret.Pentru o cât mai bună înţelegere a termenilor sau noţiunilor folosite în această pagină - şi nu numai -, vă recomand o incursiune "mai tehnică" în secţiunea Despre piane.
Go Top

Prima pagină | Despre muzică | Despre piane | Despre acordor | Servicii | Contact